top of page

ONTDEK

ONTWIKKELING

In 6 stappen

3. Fabriceren

 

Voordat we alle onderdelen lieten fabriceren hebben we een aantal berekeningen gedaan om de perfecte maten voor onze grijper te krijgen. Vervolgens hebben we de grijper in een 3D-programma, Cinema4D, op schaal nagemaakt en geanimeerd om een goed beeld te krijgen van ons ontwerp. Daarna zetten we het ontwerp van de klem op schaal in Microsoft Visio zodat we gebruik konden maken van de laserprinter.

 

2. Schetsen  Ontwerpen  Beoordelen

 

Door elk lid wordt er van alle componenten van de grijper een ontwerp bedacht en geschetst. Vervolgens beoordelen we ieder component met behulp van de vooraf gestelde criteria. De ontwerpen die het beste scoren, worden uitgewerkt en geproduceerd.

 

Wij hebben gekozen om een grijper te ontwikkelen die het op te tillen object extra hoog kan liften, daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat de klem het bekertje stevig vast kan houden.

 

Hieronder onze uiteindelijke ontwerpkeuzes

 

ARM

Hiervoor hebben we een lange paralellogramvormige arm gekozen. Deze zorgt ervoor dat de klem ten alle tijden horizontaal blijft staan. Tevens wordt bij dit ontwerp het gewicht van de klem en het op te tillen object verdeeld over twee armen, wat de risico’s voor breken sterk vermindert. Wij hebben hout als materiaal voor de arm gekozen, om zijn stevigheid, kleine massa en lage prijs.

 

KLEM

De klem hebben we zo ontworpen dat het precies het midden van een koffiebekertje omklemt. Zo kunnen we de klem onder aan het bekertje sluiten om het vervolgens in de lift van de arm mee te tillen, waarbij het midden van het bekertje rust op de klem. Als materiaal hebben wij voor plexiglas gekozen. Dit omdat we zo heel precies de klem met een lasersnijder konden fabriceren met de perfecte maten. Daarnaast is het licht en goedkoop.

 

5.  Testen

 

Na de assemblage is het tijd om je grijper te testen. Nu kun je waarnemen of de grijper echt functioneel is, of al je berekeningen kloppen en of er nog aanpassingen nodig zijn.

 

Bij ons is hier duidelijk aan het licht gekomen dat een van onze berekeningen niet klopte. We hebben het bereik van de arm zo berekend dat de grijper het bekertje 1 centimeter boven de tafel zou inklemmen en vervolgens 105 centimeter zou kunnen optillen. Hierbij hebben we echter geen rekening gehouden met de flexibiliteit van de houten arm en de grote snelheid waarmee de grote actuator functioneerde, waardoor de klem bij de neerwaartse beweging met een grote snelheid op de werktafel neerkwam en in stukken uit elkaar schoot. We baalden er enorm van dat onze droomgrijper kapot was gegaan, vandaar dat we hem hebben betiteld met de naam: 'Dreamcrusher'

 

Dit was een goed leerproces voor ons, het liet ons zien dat je bij je berekeningen nog wel eens een variabele kunt missen en daarom voorzichtig moet zijn met testen.

We hebben de klem gelijmd en hebben een ijzerdraad aan de arm gespannen die veel snelheid waarmee de arm beweegt reduceert.

4.  Assemblage

 

Wanneer alle benodigde onderdelen gemaakt en gekocht zijn, kun je je werk in elkaar gaan zetten.

1. Ontwerpeisen

 

Ieder lid van de groep stelt een aantal basis-criteria waaraan de grijper moet voldoen om zo goed mogelijk te kunnen functioneren. Iedere criteria krijgt zijn eigen weegfactor. De belangrijkere eisen krijgen een hogere weegfactor dan de minder belangrijke eisen. Aan de hand van deze punten zullen bedachte ontwerpen beoordeeld worden om zo uiteindelijk de meest effectieve grijper te produceren.

 

6.  Website Bouwen

 

We presenteren alle resultaten en bevindingen op deze website, we hebben gebruik gemaakt van HTML, CSS en JAVASCRIPT

 

bottom of page